Cooperativa Cacahuatl
- Köken : El Salvador
- Bölge: La Paz
- Rakım : 700m
- İşlem : Fermente
- Kurutma : Kurutma Yataklarında
- Hasat Yılı : 2022/2023
- Hasat Dönemi : Eylül-Ocak
- Hasat Türü : Manuel
KAKAO HAKKINDA
San Pedro Nonualco kasabası, Ilopango gölünün yakınında, yüksek platolar arasında yer almaktadır. 1550'lerde yerli savaşçılardan oluşan "Los Nonualcos" kabilesinin ana faaliyeti kakao üretimiydi. Birlikten kuvvet doğar. Bu bölgede, bireysel olarak gelişmekte zorluk çeken yaklaşık 15 küçük üretici, 2019 yılında Cacahuatl kooperatifini kurmaya karar verdi. Bu birliktelik hemen sonuç verdi. Grubun liderliğini, diğer üreticilerle birlikte çikolata, müsilaj alkol, tamale ve çeşitli içecekler gibi kakao ürünlerinin zanaatkârlığını da yapan Roberto Reyes yapıyor. Roberto'nun açıkladığı gibi "Cacahuatl", "kakao üreten ağaç" ya da "acı meyve suyu" anlamına geliyor.
Cacahuatl kooperatifi 8 kadın ve 8 erkekten oluşmakta olup, 15 hektarlık alanı işbirliği içinde işlemekte, farklı işleri bölüşmekte ve bölgede benzeri olmayan bir sistemle tüm çiftlikleri üretken hale getirmektedir. Grubun üyelerinin çoğu melezleme, seçici hasat, budama ve polikültür konularında uzman, çünkü kakao ağaçlarını meyvelerini pazarladıkları meyve ağaçlarıyla birleştiriyorlar. Alianza Cacao adlı STK'lar ve hükümet tarafından bölgeye ilk yardımın yapıldığı 2009 yılından bu yana bu üreticiler, bir zamanlar yerel pazara yönelik olan ve artık uluslararası yönelimli hale gelen yerel kakao mahsulünün geliştirilmesinde yer almaktadır. Kooperatif üyelerinin her biri yaklaşık 1 hektara sahip. Bazı çiftliklerde 75 yıllık yaşlı kakao ağaçları bulunurken, diğerlerinde Mayıs ve Ekim ayları arasındaki son yağmur mevsiminde dikilmiş çok genç ağaçlar bulunmaktadır.