Hacienda Comalapa, çoğunlukla hayvancılığa ve şeker kamışı ile tahıl yetiştiriciliğine adanmış bir bölgede yer almaktadır. Hayranlık uyandıracak şekilde korunmuş bu doğal vaha, komşu toplulukların aşırı yoksulluğuyla tezat oluşturmaktadır. Kakaonun daha iyi çalışma koşulları sağlayarak hayatları değiştirebileceği yer burasıdır.
Çiftliğin kalbindeki su kaynağı bozulmadan kalmıştır. Kakao ağaçlarına gölge de sağlayan eski ağaçlardan oluşan bir orman tarafından korunuyor. 2021 yılından itibaren erozyonu düzenlemek amacıyla topraktaki organik maddeyi korumak için yürütülen tarımsal çalışmalara tanık olduk.
Hasat sonrası uygulamalardan sorumlu olan Jonás bir uzman haline geldi. Kendisi, fermantasyon uygulamalarını geliştirmek isteyen çevredeki kakao çiftçilerinden talep görüyor. 2022'de gerçekleştirilen en önemli projelerden biri, ideal depolama koşullarını sağlayan ve kakaonun nihai kalite kontrolünden ve ihracattan önce korunmasını garanti eden bir deponun inşa edilmesiydi. Kurutma ve fermantasyon alanları da genişletilmiş ve yenilenmiştir.
2022 yılında Avrupa'nın en iyi çikolata zanaatkârlarından bazıları Hacienda Comalapa'nın kakaosunu kullandı ve plantasyonu ziyaret etme şansı buldu. Bu gezi , üreticileri ve zanaatkârları bir araya getirdi ve bu kakaonun neden bu kadar kaliteli olduğunu kendi gözleriyle görebildiler. Şeker kamışı plantasyonunu inceleyen Luis, geleceğe dair düşüncelerini bizimle paylaştı: "Umarım bir gün orada kakao ekebiliriz". Bu, peyzaj restorasyonunun harika bir örneği olacaktır.